An evening with Pinter

Played in Krudttønden 2006

Director
Cast: Sira Stampe, Gordon Kennedy. Tom McEwan, Ian Burns

Pinter-koden
Harold Pinters dramatik på originalsprog – en luksusvare? Ja, men lige til at gå til.
Af Søren Vinterberg
****
Forrige års litterære nobelpristager opført på originalsproget på en dansk scene – dét burde måske være en selvfølge i en europæisk hovedstad, men det er nu alligevel en gave. Som gymnasiernes drama- og engelsklærere og deres elever vil vide at påskønne.
Men som kan nydes af enhver helt uden pædagogiske bagtanker: Harold Pinter er suveræn i sin dissektion af det sprog, hvormed vi søger at dække os selv og få andre til at afsløre sig. Den åbne tvivl, den slet skjulte mistanke og den helt uudtalte, men nu desto farligere trussel – alle lokaliseret mellem linjerne:
I det særlige tryk på et ord, i den del af sætningen, der ikke siges, ordet, der gentages med en lille undren eller afsmag. Hele det mesterskab i humor og fordækthed, han folder ud i ’The Collection’.
En lille time spiller denne sprogmusikalske fuga over temaet bedrag og sandhed, efter at vi før pausen har fulgt tre kortere etuder: Stampe i mobil-monologen ’Special offer’, McEwan og Kennedy i den absurde samtale på direktionskontoret om ’Trouble in the works’, og Burns med den vragede mands selvbedrag i cruise-passagerens ’Monologue’.
For korte til helt at komme til live, men som tre smagsprøver på Pinters teknik og tematik alligevel obligatorisk pensum.

Pinter-4

 

 

Copyright © That Theatre Company 2024